Download billede

Helligtrekongersaften – handlingsreferat


Handlingsreferat:
Helligtrekongersaften

Første akt
Efter et skibsforlis, hvor den unge adelskvinde Viola er blevet skilt fra sin tvillingebror Sebastian, skyller hun op på Illyriens bred og bliver reddet af narren Feste. Feste fortæller Viola om hertug Orsino og hans forelskelse i Olivia, en dydig grevinde, som er alene, efter hun har mistet både sin far og bror. Rygtet går, at Olivia i sorgen over tabet af broderen, har besluttet, at hun ikke mere vil omgås mænd.

Viola beslutter sig for at forklæde sig som ung mand, så hun kan tjene hos hertug Orsino, og på den måde opretholde en tilværelse i det for hende fremmede land.

Hos Orsino er der lidenskab i luften, mens han drømmer om Olivia, som på ingen måde gengælder hans følelser. Som en af de første opgaver som nyansat tjener, bliver Viola (nu klædt ud som en ung mand ved navn Cesario) bedt om at gå til Olivia og bejle på vegne af Orsino. Viola indvilliger, selv om det smerter hende, da hun er blevet forelsket i hertugen – ”Det gør fortræd at fri for den, man selv vil giftes med”.

Hr. Tobias Hikke, Olivias drikfældige fætter, hendes kammerjomfru, Maria, og vennen Hr. Andreas Blegnæb sladrer om Olivia og hendes manglende interesse for mænd. Hr. Andreas Blegnæb, som er lige så erotisk, som navnet antyder, bejler også til Olivia og mener, at han er den rette for den smukke kvinde.

Da Viola (klædt som den unge mand Cesario) når frem til Olivia bliver hun mødt af grevinden og hendes hushovmesterinde, Malvolia. Viola insisterer på at fremføre Orsinos frieri. Olivia afviser igen hertugen, men bliver i stedet så betaget af den unge ”mand”, som står foran hende, at hun under påskud af, at Viola har glemt hertugens ring, sender sin hushovmesterinde efter Viola.

 

Anden akt
Violas tvillingbror Sebastian taler med Antonio, som reddede Sebastian op af havet, om sorgen over sin søsters død. Han siger, at han vil tage til hertug Orsinos hof for at skabe et nyt liv. Antonio, der er hemmeligt forelsket i Sebastian, fortæller, at han ikke kan tage med til Illyrien, da han har været i krig med Orsino og er bange for at blive pågrebet, hvis han bliver genkendt. Antonio drages dog så meget af Sebastian, at han til sidst tager chancen og skygger Sebastian.

Viola bliver indhentet af Malvolia, der af Olivia er blevet bedt om at aflevere ringen tilbage. Viola har dog aldrig givet Olivia en ring, og hun lurer med det samme, at Olivia er blevet vild med Cesario. Det frustrerer Viola, da hun er havnet i en situation, hvor hun hverken kan gøre det ene eller det andet. ”Fordi jeg er en mand, er håbet om min herres kærlighed forgæves; og fordi jeg er en kvinde, Gud bedre det, hvor tit og nytteløst må så Olivia, den stakkel, sukke!”

Hr. Tobias Hikke og Hr. Andreas Blegnæb holder endnu et drukgilde med narren Feste. Det er sent, og de tre svirebrødre er meget højlydte. Kammerjomfru Maria kommer ind og tysser på selskabet og minder dem om, at Malvolia bliver rasende, når hun hører deres larm. Med det samme træder hushovmesterinden ind og giver dem en gedigen skideballe og truer med, at deres dårlige opførsel vil få dem smidt ud.

Da Malvolia er gået, beslutter Maria at give hende en lærestreg; hun vil efterlugen sin frue (Olivias) håndskrift og forfatte et kærlighedsbrev, som skal få Malvolia til at tro, at Olivia er forelsket i hende. I brevet opfordres Malovolia til at klæde sig helt i gult og tage det store smil på – sådan ønsker husets frue at se hende.

Viola vender tilbage til Orsino med meddelelsen om, at Olivia har afvist ham. Det får dog ikke Orsino til at stoppe, og han beder om, at Viola endnu en gang tager hen til Olivia. På trods af, at Viola er klædt ud som en ung mand, prøver hun at antyde, at Orsino måske skulle kigge i hendes retning. Den fanger hertugen ikke, og Viola må igen tage af sted.


Tredje akt
Viola (Cesario) kommer til Olivias hus, hvor Olivia fortæller, at hun er blevet forelsket i ”ham”, men Viola afviser grevinden. Andreas Blegnæb overværer hele optrinnet og bliver rasende over, at Olivia vælger en tjener fremfor ham.  Han beslutter derfor at udfordre grevens unge tjener (Viola) til duel.

Malvolia finder det falske kærlighedsbrev og begynder at fantasere om, hvordan hun skal smide Hikke og Blegnæb på porten, når hun bliver frue i huset.  Da Malvolia  dukker frem iført helt i gult, fatter Olivia intet af Malvolias mærkværdige opførsel og er sikker på, at hun er blevet bindegal.

Selv om ingen af dem har modet til det, ender Andreas Blegnæb og Viola (Cesario) i duel. Antonio finder dem og bryder ind i kampen, da han tror, at Viola er tvillingebroderen Sebastian – Antonios ven. I det samme bliver Antonio pågrebet af Orsinos mænd, og han bliver meget vred, da Viola (som han tror er Sebastian) nægter ethvert kendskab til ham og ikke vil hjælpe ham.

Den rigtige Sebastian bliver passet op af Feste, hr, Andreas og hr. Tobias. De tror, at han er Cesario (tvillingesøsteren Viola) og begynder at slås med ham. Olivia, der er forelsket i Cesario, griber ind og beder de tre slagbrødre om at gå. Sebastian bliver med det samme forelsket i Olivia, og det ender med, at Olivia beder Sebastian om at gå med til kapellet, så de kan blive gift.

Imens er hertug Orsino og Viola kommet til Olivias hus. Antonio kommer ind, og Viola fortæller, at det er manden, der reddede hende fra duellen med Andreas Blegnæb. Orsino genkender sin tidligere krigsfjende og bliver rasende. Antonio, der tror, at Viola er Sebastian, prøver at forklare, at han er i byen på grund af den unge mand, der står ved Orsinos side, men hverken Orsino eller Viola forstår noget.

Olivia støder til og går straks hen til Viola (som Olivia tror hendes nye mand Sebastian). Viola forstår ingenting, og Orsino bliver rasende over, at Cesario (Viola) har giftet sig med den kvinde, han selv har bejlet til.

Forvirringen bliver ikke mindre, da Sebastian træder ind. ”Det samme ansigt og den samme stemme, den samme dragt, men er er to personer – et gøglespejl, som er og ikke er”.

Langsomt går det op for Sebastian og Olivia, at de begge overlevede skibsforliset. Viola afslører overfor alle, at hun er en kvinde. Hertug Orsino beder om hendes hånd, og de to finder sammen.

Grevinde Olivia har et hængeparti med sin hushovmesterinde Malvolia. Hun beder Malvolia om at forklare, hvorfor hun opfører sig, som var hun blevet gal. Malvolia må erkende, at hun er blevet narret af Maria. Orsino forlanger at Maria, Tobias og Andreas giver Malvolia en undskyldning, og beder alle om at slutte fred.